Autismespectrumstoornis (ASS)

Onze ervaringsdeskundige coach, Jorik van de Pol, helpt hoogfunctionerende (jong)volwassenen met ASS hun weg in de maatschappij te vinden. En hij adviseert organisaties over hoe medewerkers met een autismespectrumstoornis tot bloei kunnen komen.


INDIVIDUELE COACHING VOOR (JONG)VOLWASSENEN MET ASS

Zelfredzaamheid vergroten in jouw tempo
Onze coach Jorik heeft uitgebreide ervaring met onder andere de ambulante zorg, de GGZ, psycho-educatie, werkbegeleiding, sociale trainingen en natuurlijk ASS (Asperger, ADHD). Hierdoor heeft hij een arsenaal aan handvaten, trainingen en kennis tot zijn beschikking om samen met jou een begeleidingsplan te maken dat aansluit bij jouw behoefte. Het doel is om in jouw tempo je zelfredzaamheid te vergroten.

Zo kan een coachingsessie eruit zien
Een afspraak duurt ongeveer een uur. De afspraak kan bij jou thuis, op locatie of bij mij op kantoor. We spreken af op vaste momenten, zodat er continuïteit en houvast is. De frequentie is aan jou. De sessie begint met een korte weekbespreking waarin je kunt vertellen wat je mee hebt gemaakt en wat wel en niet gelukt is. Daarna kunnen we samen wat administratie doen: bijvoorbeeld post openen, reageren op dingen die nog moeten, financiën bijwerken. Vervolgens is er ruimte om te werken aan de gestelde doelen. Bijvoorbeeld solliciteren, inzicht in jouw autisme krijgen of het huiswerk dat je meekreeg bespreken. Als je alleen maar behoefte hebt aan de psycho-educatieve gebruiken we de tijd om daar aan te werken. Denk hierbij aan korte trainingen, huiswerkopdrachten, problemen bespreken die je tegenkomt en hoe daar vervolgens mee om te gaan. Kortom; grip krijgen op je leven op een manier die jij wilt.


UNIEKE AANPAK VOOR (LEREN) LEVEN MET ASS

Op basis van ervaring zijn verschillende trainingen en tools ontwikkeld. Ze zijn onderverdeeld in zes domeinen. Per domein staan enkele voorbeelden van waar je allemaal mee aan de slag kunt.

Een unieke aanpak voor (leren) leven met ASS in zes domeinen:

  1. Life coaching
  2. Inzicht in financiën
  3. Autisme en de maatschappij
  4. Autisme en werk
  5. Omgaan met angsten en depressie
  6. De wereld van de zorg(instellingen)

Wat kun je in elk domein doen:

  1. Life coaching
    • Wat is autisme en wat betekent autisme voor mij
      Wat is autisme nou precies? Hoe heeft autisme invloed op mij en mijn leven? Waar liggen mijn kwaliteiten? Wat vind ik lastig?
    • Hulp bij praktische aanpak
      Grip op het huishouden. Praktisch omgaan met instanties: post openen en bijhouden, leren hoe en op tijd te communiceren. Comfortabeler leven door stresspunten te herkennen en aan te pakken. Besef krijgen van tijd: een weekplanning leren maken, waarom kom ik altijd te laat?
    • Het autistisch brein
      Waarom ben ik altijd zo moe? Impulsen herkennen en er mee omgaan. De focus leggen op de essentie, welke impulsen zijn echt belangrijk en wanneer (en hoe) moet ik hier op handelen?
    • Inzicht in energie, tijd en tijdmanagement
      Weekbespreking: doelen stellen en ondersteuning daarbij op wekelijkse basis. Onderzoeken en herkennen hoeveel energie heb ik en waar liggen mijn prioriteiten.
      Sportbegeleiding: je kracht, grenzen en lijf leren kennen door te sporten. Een betere motoriek ontwikkelen, contact maken met je lichaam en werken aan meer fysieke energie.
    • Een beter beeld van jezelf
      Ontdekken wat jouw motivatie en behoeftes zijn via de methode Profile Dynamics. In één sessie krijg je inzicht in je drijfveren. Een cadeautje voor jezelf, maar ook een praktisch handvat voor de mensen in je naaste omgeving. Met je drijfveren ga je ook meer snappen van jezelf binnen sociale situaties (‘oh, nu snap ik waarom ik altijd…’). Dit kan je helpen bij het communiceren van jouw behoeftes naar anderen.
  2. Inzicht in financiën
    • De waarde van geld leren en grip krijgen op je uitgavenpatroon.
    • Leren om te gaan met gemeente, waternet, belastingdienst. Samen post openen, belastingaangifte doen, overzicht houden op aanslagen en subsidies.
    • Hulp en training bij budgetteren.
    • Leren plannen en sparen voor de (nabije) toekomst.
    • Excel-training om een spreadsheet te leren gebruiken waarin je je financiën kunt bijhouden.
  3. Autisme en de maatschappij
    • Hoe hou ik mij staande in de maatschappij.
    • Wanneer wel en niet praten over autisme en hoe doe ik dat? Oefenen in het omgaan met situaties/interacties die je lastig vindt.
    • Inzicht in eigen gedrag en het gedrag van anderen.
    • Waarom reageren mensen zo op mij? Waarom snappen mensen niet wat ik bedoel? Ik hoor wat mensen zeggen, maar wat bedoelen ze nou echt?
    • De waarde van een sociaal netwerk.
    • Hoe krijg ik vrienden? Het onderhouden van sociale contacten. Leren dat je er niet alleen voor staat.
  4. Autisme en werk
    • Wat voor baan/studie past bij mij en hoe kom ik daar? Oriënteren op een passende baan/studie. Hulp bij solliciteren. Ondersteuning bij studie: hulp bij communicatie met decanaat en docenten. Hulp bij aanvragen regelingen of extra ondersteuning.
    • Hoe voel ik mij veilig op het werk?
    • Hulp bij communicatie tussen werkgever en werknemer.
    • Zit ik wel op mijn plek?
    • Hulp bij plannen en omgaan met werkdruk. Leren omgaan met verantwoordelijkheid. Grenzen leren herkennen en aangeven.
  5. Omgaan met angsten en depressie:
    • Tekst nog toevoegen.
  6. De wereld van de (zorg)instellingen
    • Ondersteunen bij communicatie met eerstelijns zorginstellingen.
    • Het bieden van vertrouwen, rust en inzicht in de omgang met de GGZ.
    • Het voorbereiden van gesprekken met de GGZ: wat wil ik zeggen, waar heb ik last van en hoe communiceer ik dit.
    • In samenwerking met de GGZ ondersteunen bij de uitwerking die eventuele GGZ-therapie kan hebben buiten de contactmomenten met de GGZ om.

VOOR ORGANISATIES: BENUT DE KWALITEITEN VAN MEDEWERKERS MET ASS

Medewerkers met een autismespectrumstoornis kunnen zeer waardevol zijn voor jouw organisatie. Met hun – vaak – hyperfocus kunnen ze specifieke taken met het grootste gemak en zeer nauwkeurig uitvoeren. Tegelijkertijd hebben medewerkers met een autismespectrumstoornis vaak ook wat ruimte en begrip nodig. Als jouw organisatie de medewerker en de mensen eromheen daarin laat coachen door onze ervaringsdeskundige dan profiteer je volop van de kwaliteiten van jouw nieuwe medewerker. Bij de coaching gaat het veelal om communicatie op het werk en het herkennen en tijdig aangeven van situaties die (te veel) prikkels geven.